retour en homepage imprimer envoyer

Wandelingen - Een wandeling bij Kasteel Le Fy

Specifieke informatie

:

Vertrek : Kantoor voor Toerisme, Place du Roi- Chevalier. Let op het prachtige smeedijzeren hek voor het kasteel Lavaux (op de monumentenlijst).

Steek de grote weg over bij het stoplicht en dan links, begin naar boven te lopen (Vieux Thiers (monumentenlijst). Deze trap telt 155 treden en komt uit in de wijk Mont. Hij is ontstaan in de 16e eeuw. Let op de gevel van huisnummer 8, hier staat een Mariabeeldje in een nis met de tekst: "obstiné péCheVr prie La Mère DU saVVeUr", wat betekent dat het uit 1677 stamt.

Bovenaan komt men bij de Place Jean D'Ardenne (schrijver, kronieker, verdediger van de Ourthe), met een fontein uit 1890 en een herdenkingsbank. Links, het gemeentehuis met de wapens van de tweelingsteden van Esneux. Aan de overkant, de Sint Hubertuskerk (1900) in nieuw-gotische stijl, gebouwd  in zand- en kalksteen uit de streek. Op het gras, rechts van de kerk, meerdere herdenkingsmonumenten, waaronder die van het Eerste Bomenfeest in 1905 met een Waals gedicht van Oscar Colson.

Kasteel Le Fy achter de kerk, met op de toren een medaillon in mozaïek welke een vrouw met lang haar laat zien.
Terug op de Place Jean d’Ardenne, rechtsaf de Rue du Mont ingaan, met zijn kleine huisjes uit de 17e en 18e eeuw. Links, vlakbij de fontein, een oude pastorie uit de 17e eeuw (op de monumentenlijst). Dit is een mooi voorbeeld van de Maaslandse renaissancestijl. Iets verder, op de kruising met de weg naar Dolembreux, een oud tolhuis uit 1850 op de weg van Luik naar Dolembreux en vv.

Neem de weg naar de Rue de Dolembreux; tegenover n° 8, een groot gietijzerenhek welk de ingang naar Le Fy aangeeft. De naam komt van het woord "fief" (domein), want in de 15e eeuw behoorde het eigendom aan de Heer van Esneux.

Het Kasteel Le Fy werd gebouwd op de plek van een villa, eigendom van Mr. Van Parys, familielid van Ernest Solvay. In 1889 besluit de pastoor van Esneux een nieuwe kerk te bouwen, groter dan de oude, om de groeiende bevolking te kunnen onthalen. Mr Van Parys, die geen kerk meer kon zien, bood een belangrijke geldsom aan de pastoor om de kerk in het lager gelegen Esneux te bouwen: het bod werd totaal afgeslagen. Dus besloot  Mr Van Parys een kasteel te bouwen die over de kerk uitkijkt en de Brusselse architecte Paul Saintenoy, met een internationale reputatie, werd er voor aangesteld. Het kasteel is in ecletische stijl  (verschillende stijlen), waaronder renaissance aan de voorgevel, gothisch op het dak met smalle torens (monumentenlijst) en middeleeuws in de toren. In 1923 kwam het domein in handen van Mr. Lefèvre, Consulaat van België in Chine, maar vanaf 1940, bleef het kasteel onbewoond omdat het onderhoud te duur werd. Tijdens WOII bezetten de Duitsers het kasteel, gevolgd door de verzetters en daarna door de Amerikanen. In  1951 werd het kasteel ter beschikking gesteld van de Pater Barras, vicaire te Esneux. Maar in 1964 stond het kasteel opnieuw leeg. In 1982 kocht de gemeente Esneux het. Het dak werd gerenoveerd, maar helaas, in 1985 gedeeltelijk door brand verwoest. In 2003 werd het kasteel verkocht aan de heer PAES.

 

 • Het park van het kasteel staat, net als het kasteel, op de monumentenlijst en is in drie zones verdeeld:
  a) landschappelijk aspect (Engelse tuin), met grasveld en kronkelige paadjes;
  b) vier-seizoenentuin, lager gelegen, aan de voet van de toren;
  c) aspect “wilde tuin” aan de zuidkant.
  Bij het uitkijkpunt (150m hoog), staat een didactisch bord met uitleg over het water en de vegetatie en andere elementen. Het landschap werd natuurlijk gevormd door de rivier de Ourthe (90m hoog).

 • Het kasteel bevindt zich stroomopwaarts van de brug van Esneux, aan het begin van een grote meander; Beaumont en het gehucht Ham op een schiereiland (beide dorpjes staan op de monumentenlijst). Dit geheel wordt de “Bocht van de Ourthe” genoemd (monumentenlijst).
  Om terug te keren naar het informatiekantoor voor Toerisme, moet men naar beneden gaan, links naast het uitkijkpunt (een bochtig pad: Les Roches) om in de Rue Grandfosse te komen. Rechtsaf, het spoor oversteken (lijnen van de Ourthe en de Amblève - 1865 – een  tunnel van 660 m), om in de Avenue de la Station te komen. De straat volgen om bij het paviljoen te komen.

 Suggestie / opmerking op de site

Top
| Design & intégration : Microcosm.be | Dévelopement : Medialabs |

Commune d'Esneux | Place Jean d'Ardenne, 1 - 4130 ESNEUX | 04.380.93.20 | info@esneux.be

Antenne administrative Tilff | Place du Souvenir, 1 - 4130 TILFF | 04.380.93.67

Atelier communal | Route de Poulseur - 4130 ESNEUX | 04.380.94.50

Escale | Avenue de la Station, 80 - 4130 ESNEUX | 04.380.93.10