retour en homepage imprimer envoyer

Tilff - Geschiedenis van Tilff

Specifieke informatie

:

Bijzondere informatie

Geschiedenis van Tilff:

Het ontstaan van Tilff gaat heel ver terug, tot in de prehistorie. De grot  «Trou des Nutons» werd gebruikt als woonplaats. De vele vondsten, zoals mespunten, bevestigen de aanwezigheid van mensen in het neolitische tijdperk.

Vele eeuwen later werd de streek bezet door de Romeinen en een schat met 300 munten werd gevonden in «Sur Cortil». Onder de Franse koningen ontwikkelde Tilff zich, en werd bij het Bisdom van Luik gevoegd. Het Chapiter van de Sint Lambert kathedraal van Luik werd er de Heer van.

Vanaf dat moment ondergaat Tilff alle wensen van het Bisdom van Luik; het dorp onderging voornamelijk de evenementen hieronder beschreven:

Tilff en Méry werden verwoest en verbrand in 1318 door de soldaten van « Jean de Bohême », Hertog van Luxembourg, tijdens de gevechten met de Prins-Bisschop Adolphe de la Marck.

Na een periode waarin niet zoveel gebeurde, wordt in 1544 de invasie van de troepen van Keizer Karel gesignaleerd.

De 17e eeuw is vervolgens erg onrustig. Achteréénvolgens vinden er verschillende invasies plaats: in 1607 door de Spaanse troepen, in 1634 door de Unie van Verenigde Provincies om de onafhankelijkheid te krijgen, in 1635 door de troepen van de Hertog van Lorraine, in 1636 door de troepen van Jean de Weert en Tilff werd weer bezet  in 1672 tijdens de oorlog van Lodewijk XIV tegen Holland.

In 1674 diende Tilff of beter Brialmont als Generaal Kwartier aan Majoor van Scharenberg; in 1675 bevindt zich er een Franse commandant.

Gilles de Beaufays is Officier van Generaal Brandebourgeois Spaen en administreert Tilff in 1677.

Hetzelfde jaar wordt het dorp bezet door de Franse troepen van de Generaal de Calvo, en een garnisoen legert zich in Brialmont onder de orders van Kapitein De Crémeaux.

In 1690 zijn de Luikse troepen aanwezig; in 1691-1692 wordt het dorp leeggeroofd door troepen die tegen de Fransen strijden.

In 1694 wordt Brialmont opnieuw bezet door Luikse troepen, aangevoerd door Kapitein Nicolas en Kapitein Bihen tijdens de oorlog van Lodewijk XIV tegen Duitsland.

Na 1700 is het redelijk vredig in Tilff en kan het dorp zich ontwikkelen.

We zeiden hiervoor al dat Tilff in de Middeleeuwen een leengoed was en behoorde bij het Chapiter van de Sint-Lambert kathedraal in Luik.

Dit chapiter bezat de rechten van « Hoge en Lage Justitie, patronaat van de Kerk en het leengoed ».

Op het gebied van justitie had het Hof enige aandelen tegen de inwoners van Tilff. Op het gebied van criminaliteit kende zijn competentie grenzen en in zware criminiele gevallen moest het Hof ze naar de wethouders van Luik verwijzen.

De hele administratieve en juridische organisatie van het Oude Regime eindigde met de Franse Revolutie in 1789. Laten we nog opmerken dat het dorp van toen, lang niet zo belangrijk was als vandaag.

De dorpskern van Tilff bestond slechts uit enkele huizen tussen twee versterkte woningen ook wel « torens » genoemd.  Eén ervan was de toren « BRUNSHODE » reeds genoemd in 1294; deze kwam in de plaats van het Kasteel van Tilff.  De andere, het huis van «des Prez », een ronde toren  is geheel verdwenen. Verder waren er nog enige woningen in Sur Cortil, in Sainval, in Plope, er was de Hoeve van Tombeu en het kasteel van Brialmont; het kasteel van Monceau, enkele huizen ernaast en een belangrijke visserswijk met de naam «nêveus » (schippers) tussen de brug en Crèvecoeur. Op de linkeroever van de Ourthe in Tilff bevonden zich huizen in Sur le Mont, een kleine groep woningen in «paradi» (beneden aan de “Fond du Moulin”) en twee of drie huizen langs de rivier (vandaag de dag de spoorlijn).

Het aspect van Tilff verandert aan het eind van de 19e eeuw. Nieuwe straten maken het mogelijk om nieuwe woningen te bouwen. Door de aanleg van de snelweg verandert het landelijke aspect nog meer.

 Suggestie / opmerking op de site

Top
| Design & intégration : Microcosm.be | Dévelopement : Medialabs |

Commune d'Esneux | Place Jean d'Ardenne, 1 - 4130 ESNEUX | 04.380.93.20 | info@esneux.be

Antenne administrative Tilff | Place du Souvenir, 1 - 4130 TILFF | 04.380.93.67

Atelier communal | Route de Poulseur - 4130 ESNEUX | 04.380.94.50

Escale | Avenue de la Station, 80 - 4130 ESNEUX | 04.380.93.10