retour en homepage imprimer envoyer

Folklorisrische groepen - "Les Joyeux Revenants"

Specifieke informatie

:

Leden :  CATTRYSSE Malou -  Tel.: 04.388.17.50
87,
avenue de la Grotte
- 4130 Tilff

Bijzondere informatie : Selecteer informatie om de bijbehorende tekst te laten zien :

De geschiedenis

Deze plaatselijke folkloristische groep is de oudste van de gemeente en is ontstaan tijdens de carnaval in 1951. In het café aan de Ourthe “La Maison Blanche” maakten enkele klanten kenbaar deel te willen nemen aan het Laetare carnaval van 1952. Het idee werd geaccepteerd en samen met de cafébaas Monsieur SCHOUILLE kozen ze een kostuum.
 
Naar aanleiding van dit kostuum werd de naam van de groep gekozen: «Les Joyeux Revenants ». Tijdens het Carnavalsfeest van 1952 had de groep erg veel succes en dit duurt nog steeds voort.
Bijzonder feit: de groep neemt in principe alleen deel aan het plaatselijke evenement en accepteert zelden uitnodigingen voor deelname aan evenementen in andere gemeenten. “Les Joyeux Revenants » hebben geen speciaal gilde en organiseren geen bijzondere evenementen.

Andere interessante websites

De groep
« Les Joyeux Revenants » zijn gekleed in een wit lijkwade, versierd met een tibia welke aan de riem hangt via een groot touw. Ze zijn gemaskerd met een witte muts.
Sommige hebben een tas in de hand om de toeschouwers af en toe met confetti te verrassen.
Deze tas heeft ook een ander doel: af en toe krijgt iemand een tik met de tas omdat hij of zij zich niet goed gedragen zou hebben.
Dan hebben ze ook nog een soort tangen waarmee benen of armen of hoeden van de toeschouwers gepakt worden. Hetzelfde voorwerp wordt gebruikt tijdens het carnaval van Malmédy. Tijdens de optocht rijden een aantal “Revenants” mee, in een betoverd kasteel (op de kar). Deze kar is ontstaan naar aanleiding van een legende, daterend uit het tijdperk toen er in Tilff nog torens en versterkte huizen stonden.
Deze legende, door de groep uitgebeeld, vertelt in het kort het verschil tussen de « Revenant » met een verdrietig karakter en de “Revant” die het Carnaval vertegenwoordigd, vol plezier.
Sinds 1973 domineert een reus de groep; deze is geheel in het wit gekleed met een muts, hetzelfde imago als de Revenants. Hij weegt ongeveer 50kg en  is 3,6m hoog. Zijn naam luidt: «Blanc Meeus" en hij is gedoopt op 9 juni 1973, na zijn eerste uitstap tijdens de carnaval van 1973.


De naam «Meeus » komt van het feit dat de “Revenants” van Tilff bekend staan als stevige drinkers en men zegt dan in het Frans : « C’est un fameux Meeus ». 
Wat op te merken valt, in vergelijking met de twee andere lokale groepen, is dat de naam niet werd gekozen ter ere van een speciaal persoon. De «
Porais » en de «Djales » hebben beurtelings volgens de legende, een tuinman en een slimme dorpsgenoot geëerd.
 

De legende van de groep


In « Tilves » (Tilff) stond er een toren bij het versterkte huis Tombeur. Deze toren heette  «des Prez ».
In de toren woonden Geneviève en haar man Thierry. Een aantal jaren na hun trouwen hadden ze helaas nog steeds geen kinderen toen plotseling na het overlijden van een neef, het dochtertje Christine wees werd en geadopteerd werd door Thierry en Geneviève. Zij hielden van het meisje als was zij hun eigen dochter. Een aantal jaren later kreeg het echtpaar toch nog een kind, een zoon, deze werd Hugues genoemd. In het begin was Christine erg blij met haar broertje, ze was als een tweede moeder. Beetje bij beetje veranderde haar houding echter en werd ze nostalgisch en jaloers. Ze ontdekte ook dat Geneviève en Thierry niet haar echte ouders waren. Ze vond zichzelf een indringster. Iedere keer als ze met Hughes alleen was hoorde ze een stem in zich die zei: “een ongeluk is zo gebeurd en het is toch jouw broer niet”. Maar er gebeurde niets in haar saaie bestaan. Op een dag, in het naseizoen, waren Hugues en Christine in het park. Op weg naar huis kwamen ze langs een vijver, het was al donker. Hugues had een mooie steen gevonden met een speciale vorm. Christine keek naar hem en voelde een ongekende kracht in zich. Ze schreeuwde naar Hugues dat hij dicht bij het water moest komen om iets moois te zien terwijl ze een aanloop nam… Maar Hugues had de steen op de grond laten vallen en ging opzij om hem op te rapen. Christine kon niet meer stoppen en verdween in de vijver. Hugues riep om hulp en er werd naar Christine gezocht, maar tevergeefs. Sinds de dag dat Christine verdween komt er een witte schim over het water die zich vastzet aan de ramen van haar slaapkamer. Deze witte vorm, verschijnt volgens de traditie, iedere keer op de overlijdensdatum van Christine en dit tot het afbreken van de woning rond 1800.

 Suggestie / opmerking op de site

Top
| Design & intégration : Microcosm.be | Dévelopement : Medialabs |

Commune d'Esneux | Place Jean d'Ardenne, 1 - 4130 ESNEUX | 04.380.93.20 | info@esneux.be

Antenne administrative Tilff | Place du Souvenir, 1 - 4130 TILFF | 04.380.93.67

Atelier communal | Route de Poulseur - 4130 ESNEUX | 04.380.94.50

Escale | Avenue de la Station, 80 - 4130 ESNEUX | 04.380.93.10