retour en homepage imprimer envoyer

Tilff - Station van Tilff

Specifieke informatie

:
Bijzondere informatie
Het station:
Het station van Tilff werd voor publiek op 1 augustus 1866 geopend. De spoorlijn werd uitgebaat door een privémaatschappij: “La Grande Compagnie du Luxembourg », voordat ze in 1873 werd overgenomen door de Belgische Spoorwegadministratie.

Het reizigersgebouw bestaat tegenwoordig uit een centraal gebouw op twee verdiepingen. Door de jaren heen, heeft het bakstenen gebouw vele veranderingen ondergaan.

Op 24 mei 1865, keurt de Minister van Openbare Werken de tekeningen goed voor de bouw van de stations in de plaatsen Tilff, Esneux, Comblain- au-Pont, Marche, Bomal en Barvaux. Verplicht was échter wel dat het station omringd was door een trottoir en dat er een overkapping voorzien was aan de kant van het spoor. Tegenwoordig zijn de overblijfselen hiervan nog te zien aan de natuurstenen draagsteen aan de kant van de ingang. Het hoofdgebouw, welke zich over twee verdiepingen uitstrekt is eigenlijk het reizigersgedeelte. Ditzelfde type gebouw, geaccepteerd door de «Grande Compagnie du Luxembourg » vinden we terug in Esneux, Mont-Saint- Guibert, Rhisnes en Saint-Denis Bovesse. Die van Bomal, Chastre en Barvaux zijn verdwenen. Op de verdieping bevond zich het woonhuis van de stationschef, terwijl op de begane grond de kassa en de wachtzaal waren.

Het gebouw in nieuw-klassieke stijl : gebruik van baksteen, ramen van dezelfde maat, regelmatig gezet, blauwe hardsteen langs de ramen, Allemaal ornementale elementen, speling van het reliëf en het gebruik van baksteen, laat al de invloed van het eclectisme zien. Oorspronkelijk was er een nepraam aan de zijgevel. Op de begane grond zijn de raam-deuren geplaatst op drie gestapelde bakstenen (1 baksteen + ¾ + 1 baksteen). De ramen van de eerste verdieping laten een boog zien, ondersteund door bakstenen. De twee niveau’s van de gevel zijn gescheiden door een band zwarte bakstenen en harde blauwe natuursteen. Ten einde een goede service te verlenen en tegelijkertijd te voldoen aan voldoende confort van de woning van de stationschef, werd er in 1891 aan beide kanten een vleugel aangebouwd in de stijl van het bestaande gebouw. Eén van de vleugels zal nog vergroot worden in 1920 en de gevels van het reizigersgebouw worden wit geschilderd. De twee verschillende bouwfases worden nog gemakkelijk onderscheiden:

1 : op twee verdiepingen aan beide zijden;
2 :  aan de kant van de sporen en aan de rechterkant op één verdieping  en het verschil in het formaat en de kwaliteit van de baksteen terwijl toch gelet is op het verkrijgen van dezelfde kleur.

 Suggestie / opmerking op de site

Top
| Design & intégration : Microcosm.be | Dévelopement : Medialabs |

Commune d'Esneux | Place Jean d'Ardenne, 1 - 4130 ESNEUX | 04.380.93.20 | info@esneux.be

Antenne administrative Tilff | Place du Souvenir, 1 - 4130 TILFF | 04.380.93.67

Atelier communal | Route de Poulseur - 4130 ESNEUX | 04.380.94.50

Escale | Avenue de la Station, 80 - 4130 ESNEUX | 04.380.93.10